Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2009

ASHMOLEAN MUSEUM
Το Ashmolean Museum είναι το παλαιότερο πανεπιστημιακό μουσείο τέχνης και αρχαιολογίας στην Beaumont Street της Οξφόρδης στην Αγγλία. Ιδρύθηκε το 1678 για να στεγάσει τη συλλογή του Elias Ashmole που δώρισε το 1677 στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Στα εγκαίνια του μουσείου (24 Μαΐου 1683), μεταξύ των άλλων, εμφανίζονται σημαντικά κομμάτια ελληνικών αρχαιοτήτων με ιδιαίτερη προβολή στις μαρμάρινες επιγραφές του Πάριου Χρονικού (Parian chronicle), χρονικό που συνέδεε την ελληνική μυθολογία με την αρχαία ιστορία.
Το παριανό Χρονικό είναι η χρονολογική εξέλιξη της ελληνικής μυθολογίας, από το 1581 π.Χ έως και το 264 π.Χ.
Βρέθηκε στην Πάρο σε δύο τμήματα και πουλήθηκαν? στην Σμύρνη σε κάποιον εκπρόσωπο του Thomas Howard, βαρόνου του Arundel.
Η μετάφραση του χρονικού έγινε από κάποιον John Selden.
Όμως ένα από τα δύο τμήματα που δημοσιεύθηκαν από τον Selden έχει εξαφανιστεί.
Το μικρότερο θραύσμα που εντοπίστηκε το 1897, βρίσκεται σήμερα σε ένα μουσείο στην Πάρο. Περιέχει εγγραφές για την περίοδο 356-299 π.Χ που αναφέρονται κυρίως στον Μέγα Αλέξανδρο.
Τα δύο γνωστά κομμάτια, που το 1627 έφερε ο Elias Ashmolean στο Λονδίνο και υποβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1667, περιέχει εγγραφές για την περίοδο 1581-354 π.Χ.
Συνδυάζει τις ημερομηνίες για τις εξελίξεις, όπως ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα που αναφέρεται στην περίοδο 1529 π.Χ.
Κατά την παριανή επιγραφή, τόσο ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα (1529 π.Χ) όσο και ο Τρωικός Πόλεμος (1218 π.Χ) καθώς και η αργοναυτική εκστρατεία ανέτρεψαν την χρονική εξέλιξη της μυθολογίας συνδέοντας τα δρώμενα με συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.
Οι ηλικίες των ηρώων είναι πλέον συγκεκριμένες και γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ μυθολογίας και ιστορίας.
Τα κείμενα των παριανών επιγραφών παίζουν πλέον ένα καθοριστικό ρόλο, όμως δεν βρίσκονται εκεί που πρέπει. Βρίσκονται στο μουσείο Ashmolean στην Οξφόρδη στο τμήμα αρχαιοτήτων και προβάλλεται ως το σημαντικότερο έκθεμα του μουσείου. Επισκεφθείτε
http://www.ashmolean.org/ash/faqs/q004/q004001.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου