Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Dr. MARION TRUE, ΕΦΟΡΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ PAUL GETTY

Η Dr. Marion True γεννήθηκε το 1948 στην πόλη Tahleguah της Οκλαχόμα. Σπούδασε ιστορικός τέχνης στο πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης και πήρε διδακτορικό από το Harvard. Έχει εκπαιδευθεί από τον Cornelius Clarkson Vermeule ΙΙΙ, σύγχρονο μελετητή της αρχαίας τέχνης και επιμελητή της κλασικής τέχνης στο Μουσείο Καλών Τεχνών, Βοστόνη από το 1957 έως το 1996. Διετέλεσε έφορος αρχαιοτήτων στο μουσείο του Paul Getty στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.
Το 2005 η Marion True κατηγορήθηκε από την ιταλική κυβέρνηση, για την από κοινού με τον γνωστό έμπορο αρχαιοτήτων Robert Hecht Jr. παράνομη κυκλοφορία αρχαιοτήτων.
Η κύρια ένδειξη στην συγκεκριμένη περίπτωση προέκυψε το 1995 από μια αποθήκη στην Γενεύης της Ελβετίας όπου υπήρχε μια περιουσία κλεμμένων αντικειμένων.
Το 1977 ένας πωλητής ιταλικής τέχνης ο Giacomo Medici συνελήφθη
Με βαρύτατες κατηγορίες παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.
Ο Medici καταδικάστηκε το 2004 σε 10 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 10.000.000 €, ποινή βαρύτατη για εγκλήματα περί αρχαιοτήτων. Από την εκδίκαση αυτής της υπόθεσης προέκυψαν στοιχεία που ενέπλεκαν την Marion True και τον Robert Hecht.
Σε επιστολή της προς την Paul Getty Trust στις 18 Δεκεμβρίου 2006, δήλωσε ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης για ενέργειες που έγιναν υπό την ανοχή του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου.
Στις 20 Νοεμβρίου 2006, ο διευθυντής του Μουσείου, Michael Brand, ανακοίνωσε ότι τα 26 τεμάχια θα επιστραφούν στην Ιταλία.
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2007, το Κέντρο Getty υπέγραψε σύμβαση με το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού στη Ρώμη για να επιστρέψουν τα κλεμμένα των τεχνών από την Ιταλία.
Μέχρι το 2010, θα επιστραφούν στην Ιταλία 40 αρχαία έργα τέχνης συμπεριλαμβανομένου και του μαρμάρινου αγάλματος της Αφροδίτης του 5ου αιώνα π.Χ όπως και αγιογραφίες που είχαν κλαπεί από την Πομπηία, μαρμάρινα, χάλκινα, γλυπτά και ελληνικά αγγεία. Από την υπόθεση αυτή Οι Ιταλικές αρχές παρέπεμψαν την Dr. True ελληνική δικαιοσύνη για την κλοπή της χρυσής στεφάνης από την Μακεδονία (2.500 π.Χ).

Το εφετείο στην Αθήνα απέρριψε την ποινική κατηγορία εναντίον της Marion True, πρώην επιμελήτριας του Μουσείου Getty στο Los Angeles, η οποία είχε κατηγορηθεί για την συμμετοχή της με στόχο την απόκτηση χρυσής στεφάνης, η οποία με βάση τους ισχυρισμούς αρπάχτηκε από ελληνικά εδάφη.
Η συναινετική απόφαση των τριών εφετών ακολούθησε οκτώ μήνες αφότου το Getty παρέδωσε επίσημα την υπό διεκδίκηση στεφάνη, και μία εβδομάδα αφού ο συνήγορος της True κατέθεσε ένσταση για αθώωση. Στην ένστασή του, ο δικηγόρος Γιάννης Ιωαννίδης στηρίχθηκε σε έναν νόμο της Καλιφόρνια, σύμφωνα με τον οποίο καθίσταται τριετής νομικός περιορισμός αφού αποσαφηνιστεί το που βρίσκεται το αντικείμενο που εκλάπη (Το Getty αγόρασε το στεφάνι το 1993 έναντι 1.15 εκατ. δολαρίων).
Το εφετείο φάνηκε να αποδέχεται το επιχείρημα ότι η ελληνική νομοθεσία απαιτεί από τους δικαστές να παραπέμπουν στην περιοριστική νομοθεσία της χώρας όπου γνωστοποιήθηκαν τα αποκτήματα. Ο Γιαννίδης ισχυρίστηκε ότι "η νομοθεσία εφαρμόστηκε, πράγμα που δεν είναι νομικός θρίαμβος, ολοκληρώνει όμως σημαντικά την υπόθεση για την πελάτη". H True εκδικάζεται από το τέλος του 2005 για ανάλογες υποθέσεις παράνομης απόκτησης εκσκαμμένων αρχαιοτήτων, τις οποίες έχει και στις δύο περιπτώσεις αρνηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου