Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΡΡΩΝ

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα Σερρών, οι τέσσερις συλληφθέντες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που αποκαλύφτηκε στις Σέρρες.


Οι τέσσερις φέρονται ότι διαπραγματεύονταν προς πώληση βυζαντινές εικόνες και έναν σταυρό αντί του ποσού 5.500.000 ευρώ.
Και οι τέσσερις κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση μνημείων από κοινού και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε βαθμό κακουργήματος και παραμέληση δήλωσης αρχαίων. Στις απολογίες τους, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξαν πως τα αντικείμενα που κατηγορούνται ότι διαπραγματεύονταν προς πώληση αποτελούν κειμήλια από τους συγγενείς τους και δεν ήταν προϊόντα παράνομων αγοραπωλησιών.
Ένας από τους συλληφθέντες, που είναι και νόμιμος συλλέκτης, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, ισχυρίστηκε πως δεν έχει καμία σχέση με τα αντικείμενα που τέθηκαν προς διαπραγμάτευση, ενώ προσκόμισε και τις άδειες που του έχουν χορηγηθεί για όλα τα αντικείμενα που είχε και εξέθετε σε μουσείο εγκαταστημένο σε χώρο του δήμου Θεσσαλονίκης.
Η Ασφάλεια κατέσχεσε και αυτά τα αντικείμενα, για τα οποία έχουν χορηγηθεί άδειες ή έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, τα οποία τελικά κρατήθηκαν για φύλαξη στα μουσεία Σερρών και Καβάλας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι αστυνομικοί του τμήματος δίωξης αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης άδειασαν το μουσείο και κατέγραψαν όλα τα κατασχεθέντα κειμήλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου